Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Postoj k brexitu?V Bruselu se o něm jednalo pouhých pět minut

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Summit EU dnes přijal společné prohlášení k vývoji jednání o britském odchodu z evropského bloku, trvalo to pouhých pět minut. V 11:21 oznámil mluvčí předsedy Evropaské Preben Aamann na twitteru začátek diskuse a v 11:26 jeho šéf Donald Tusk tweetoval, že příslušné závěry byly schváleny.

Krátce před začátkem dnešní schůzky šéfů států a vlád zemí EU bez britské premiérky Theresy Mayové šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier řekl novinářům, že ačkoli jednání pokročila, přetrvávají velké a zásadní rozdíly v postojích obou stran. Barnier zároveň zdůraznil, že času na brexitové vyjednávání je už velmi málo.

Vyjednavači 27 zemí EU a Londýna by měli mít do říjnového summitu EU připraven finální text dohody o vystoupení Británie z evropského bloku na jaře 2019 tak, aby dokument mohl včas projít příslušným ratifikačním procesem.

Paralelně by obě strany měly mít v říjnu k dispozici také text politické deklarace o budoucí podobě vzájemných vztahů, na které se ale prakticky ještě nezačalo pracovat.

Barnier dnes dopoledne připomněl, že se ale stále nepodařilo vyřešit především komplikovanou otázku režimu na hranici mezi Irskem a britským severním Irskem. "Po brexitu si EU přeje mít s Británií ambiciózní partnerství, jak v obchodu tak v bezpečnostní oblasti. Ale musíme ho založit na našich hodnotách a principech," poznamenal vyjednavač. Jedním z nich pro EU27 je jednota vnitřního trhu, z níž Britové nemohou "vyzobávat třešničky na dortu", autonomie rozhodovacího procesu v EU a ochrana základních práv unijních občanů. "To je klíč pro naši budoucí spolupráci v bezpečnosti," poznamenal Barnier.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.