Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Středomoří se potopila loď s uprchlíky, zemřelo nejméně 100 lidí

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Tripolis - Snaha migrantů dostat se do EU nepolevuje navzdory vysokému riziku, které obnáší plavba přes Středomoří na chatrných a přeplněných člunech. Na moři východně od libyjské metropole se dnes potopila loď s uprchlíky. Zahynulo nejméně sto lidí, 14 běženců zachránila pobřežní stráž.

Libye je jednou z hlavních zemí, odkud se migranti z Afriky vydávají po moři do Evropy. Přes 600 tisíc se jich dostalo do Itálie v uplynulých čtyřech letech, kdy pašeráci lidí využili bezpečnostního vakua v této severoafrické zemi.

Od loňského léta ale počet vypravených člunů s migranty výrazně klesl, a to i díky zvýšené aktivitě libyjské stráže podporované Evropskou unií. Příslušníci stráže často zadrží čluny dříve, než se dostanou k mezinárodním lodím, které by je přepravily do Evropy.

Libye je v chaotickém stavu i sedm let po skončení občanské války. Kromě dvou vlád se o moc přetahuje řada uskupení a bojůvek. 

Témata:  Libye uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy