Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelové teče do bot, kontroverzním dopisem chtěla uklidnit koalici

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Kancléřka Angela Merkelová v dopisu určeném partnerům v koalici představila řadu opatření zaměřených na zpřísnění migrační politiky. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Podle agentury které se Merkelová snaží zabránit eskalaci vládní krize. Kancléřka mimo jiné oznámila, že od 14 unijních zemí získala příslib dohody o urychleném vracení migrantů; mezi těmito zeměmi je uvedeno i Česko, ale premiér Andrej Babiš možnost takové dohody důrazně vyloučil.

Z osmistránkového dopisu podle DPA vyplývá, že žadatelé o azyl zaregistrovaní v jiných členských zemích EU by měli být v Německu umísťováni do speciálních center, ve kterých by prošli zrychleným řízením a ze kterých by se nesměli vzdalovat.

V listu se rovněž uvádí, že Merkelová získala od 14 zemí - Česka, Maďarska, Polska, Belgie, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Nizozemska, Portugalska a Švédska - politický příslib dohody o urychleném navracení migrantů z Německa do toho státu EU, kde byli zaregistrováni. Praha a Budapešť ovšem vzápětí takovou interpretaci popřely.

Premiér Andrej Babiš prohlásil, že žádné jednání s Německem o dohodě o vracení migrantů se nekonalo a že česká vláda by se k takové dohodě nepřipojila.

Německá vláda podle svého mluvčího vzala Babišovo vyjádření "s lítostí na vědomí". "Česká strana vyjádřila ochotu jednat o správní dohodě ohledně zlepšené spolupráce při vracení osob," citovala DPA německého mluvčího.

Témata:  Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy