Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seina v Paříži vystoupala na 609 centimetrů, už ale pomalu klesá

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Zvednutí hladiny zatím ve francouzské metropoli nezpůsobilo větší škody. Řeka nevystoupala v noci na dnešek do předpokládané výše mezi 6,1 a 6,4 metru a stabilizovala se na úrovni 609 centimetrů. Situace se zlepšuje i v Německu.

Seina zaplavila jen několik parčíků, sklepů a parkovišť. Obavy z možného zatopení suterénů muzeí Louvre a Orsay a dalších významných objektů či stanic metra u břehů řeky v centru Paříže se nenaplnily.

Prezident François Hollande navštívil o půlnoci Louvre, aby povzbudil týmy, které preventivně vynášely umělecká díla do vyšších pater. "V tomto okamžiku není obyvatelstvo nijak ohroženo," zdůraznila pařížská starostka Anne Hidalgová.

Zdroj: YouTube

Nejméně dva lidé naopak zahynuli v souvislosti s povodněmi, které v minulých dnech způsobily vážné škody ve více než 13 ze stovky francouzských departementů. Voda bude podle odborníků klesat velmi pomalu. Pojišťovny odhadly škody na nejméně 600 milionů eur.

Bavorská policie oznámila, že v pátek zemřel muž (72), kterého ve čtvrtek záchranáři vytáhli z rozvodněné řeky v Trifternu na jihu země a odvezli do nemocnice. Od začátku týdne tak v důsledku povodní zemřelo v Německu 11 lidí. Záplavy a několik obětí byly v pátek hlášeny také z Belgie a Rumunska.

Témata:  povodně ve Francii Francie Paříž

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy