reklama

Na summitu v roce 2014 ve Walesu se státy NATO zavázaly, že na vojenské výdaje budou vydávat dvě procenta hrubého domácího produktu. Velká část spojeneckých zemí včetně České republiky ale dosud tento závazek neplní.

Trump nyní varuje, že po více než roce stížností, že spojenci neplní závazky kolektivní obrany, mohou USA zvažovat reakci. Zahrnovat by mohla změny v rozsahu americké vojenské přítomnosti ve světě, napsal newyorský list. "Ve Spojených státech je patrné zklamání, že někteří spojenci nedodržují své sliby," napsal Trump německé kancléřce Angele Merkelové. 

V podobném tónu je formulován dopis kanadskému premiérovi Justinu Trudeauovi, norské premiérce Erně Solbergové nebo belgickému premiérovi Charlesi Michelovi. Dopisů bylo údajně rozesláno dvanáct, úplný seznam příjemců ale v médiích chybí. Noví členové NATO ze střední a východní Evropy v publikovaných výčtech nejsou.

Trump v dopisu uznává váhu "domácích politických tlaků" ze strany oponentů a dodává, že sám musel "investovat nemalý politický kapitál," aby zvýšení výdajů u sebe doma prosadil.

Belgický premiér Michel podle stanice Deutsche Welle prohlásil, že Trumpův dopis na něj neudělal velký dojem. Bývalý norský ministr obrany Knut Vollebaek prohlásil, že na text je možné pohlížet jako na pohrůžku.