Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povstalci a zástupci Ruska se jednali o Sýrii, rozhovory skončily nezdarem

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Jednání syrských protivládních povstalců a zástupců Ruska o ukončení bojů v jižní Sýrii ztroskotalo na tom, že se povstalci odmítají vzdát těžkých zbraní.

Krátce nato ruské letouny provincii Dará bombardovaly, poprvé za uplynulé čtyři dny. S odkazem na sdělení povstalců a exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) o tom informovala agentura Reuters.

Armáda syrského prezidenta Bašára Asada zahájila před dvěma týdny ofenzivu s cílem dobýt jihozápadní provincii Dará z rukou povstalců. Boje zatím podle OSN přinutily statisíce civilistů opustit domovy a podle syrského exilu si vyžádaly bezmála sto lidských životů.

"Rozhovory s ruským nepřítelem ve městě Busra aš-Šám (v provincii Dará) ztroskotaly, jelikož (Rusové) trvali na vydání těžkých zbraní," uvedl abú Šajmá, který je mluvčím Syrské svobodné armády (FSA), což je uskupení protivládních povstalců, kterému se dostalo podpory od Turecka, Saúdské Arábie, či Británie a také od předchozí administrativy Spojených států.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy