Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohody mezi povstalci a syrskou vládou? Její naplňování vázne, rebelové ji prý nedodržují

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Příměří, které bylo dohodnuto pro jihozápad Sýrie, se nedodržuje. Podle mluvčího části povstalců vládní jednotky obklíčily ve městě Dará čtvrti kontrolované povstalci a dohodu nedodržují.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) dnes uvedla, že vládní jednotky už dobyly z rukou povstalců většinu území podél hranice s Jordánskem.

"Někteří bojovníci by se chtěli vzdát a odejít do provincie Idlib, ale to jim bylo odmítnuto, místo toho nás obklíčili," řekl agentuře Reuters mluvčí povstalecké Syrské svobodné armády (FSA) abú Šajmá. "Nevíme, co bude dál, nevěříme Rusům ani režimu," dodal.

Podle páteční dohody by měli povstalci odevzdat těžké a středně těžké zbraně. Ti, kteří se nebudou chtít vzdát, mají odejít s rodinami do provincie Idlib na severozápadě země. Tam se shromažďují odpůrci vlády a radikální skupiny, které režim připravil o jejich pozice jinde v Sýrii.

Armáda syrského prezidenta Bašára Asada zahájila nynější ofenzivu s cílem dobýt provincii Dará z rukou povstalců v polovině června. Tato provincie bývá označována za kolébku povstání proti Asadovu režimu, které vypuklo v roce 2011, a dosud byla jednou z posledních bašt povstalců. V pátek se vládní vojska dostala až k hranici s Jordánskem, kde dobyla důležitý přechod Nasíb. Ten byl v rukou povstalců od dubna 2015 a předtím byl rušným uzlem, protože přes něj prochází dálnice spojující hlavní města obou zemí Damašek a Ammán.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy