reklama

"Mayová přišla o ministra pro brexit a rychle ztrácí i důvěru voličů," řekl šéf ORB Johnny Heald s odkazem na rezignaci ministra pro odchod Británie z EU Davida Davise. 

Na vrcholu obliby své brexitové politiky byla Mayová v první polovině loňského roku, kdy její práci pro odchod z EU kladně hodnotilo 55 procent dotazovaných Britů. Nyní si většina dotazovaných Britů myslí, že Mayová nedokáže dojednat pro Británii správnou dohodu.

"Evropská komise nebude komentovat oznámenou rezignaci Davida Davise," řekl dnes mluvčí komise Margaritis Schinas. Doplnil, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v neděli hovořil telefonicky s Mayovou. "Nemohu říci víc, odehrálo se to okolo páté odpoledne," poznamenal mluvčí.

Mayová v pátek představila návrh na vznik zóny volného obchodu s Evropskou unií pro průmyslové a zemědělské výrobky. V samotné britské vládě se pohledy na "tvrdost" brexitu výrazně liší, což ostatně doložil i Davisův odchod.

Novým ministrem pro odchod Spojeného království z Evropské unie se stal Dominic Raab. Podle Schinase jsou tyto personální změny nepochybně důležité pro britskou stranu, pro ostatních 27 unijních zemí je však podle něj důležitější vyjednávací mandát, který všechny státy nadále podporují.

Podle diplomatů, kteří jsou s vývojem rozhovorů obeznámeni, ale Davis v posledních měsících příliš jednání jako taková nevedl a s Barnierem nekomunikoval, od března byl například v Bruselu jen jednou. Hlavním kontaktem pro unijní vyjednávací tým se v posledních týdnech stal Oliver Robbins, blízký spolupracovník premiérky Mayové.

Další vyjednávací kolo je naplánované do Bruselu na příští týden. Summit EU na konci června vyzval k pokroku v rozhovorech o klíčových a stále sporných bodech "rozvodové dohody", především o otázce režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.