Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Johnson zkritizoval Mayovou kvůli jejímu postoji k brexitu

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Londýn - K brexitu má dojít v březnu 2019 a jednání zatím vesměs váznou. Britský exministr zahraničí Boris Johnson dnes ostře kritizoval politiku premiérky Theresy Mayové ohledně vystoupení Británie z EU. Prý promarnila vyjednávací kapitál.

Johnson minulý týden spolu s ministrem pro brexit Davidem Davisem podal demisi kvůli neshodám s premiérkou o formě brexitu.

Johnson jako zastánce tvrdého brexitu dnes v parlamentu řekl, že plán Mayové ponechá Británii "napůl uvnitř a napůl vně" Evropské unie. "Promarnili jsme svůj vyjednávací kapitál," prohlásil.

Nejhorší podle něj je, že Mayová při vyjednávání připustila tolik prostoru pro otázku režimu na irsko-severoirské hranici. Podle něj byla bez prověření zavržena technická řešení.

"Není pozdě na záchranu brexitu. Máme na tato jednání čas. Už jednou jsme přehodili výhybku a můžeme ji přehodit znovu," prohlásil Johnson, který je podle BBC některými kritiky Mayové považován za jejího možného nástupce, pokud bude muset i ona svou funkci kvůli brexitu opustit.

Mayová předtím během interpelací prohlásila, že konečná dohoda o brexitu musí ctít výsledek referenda z roku 2016, ale zároveň musí být "životaschopná", pokud jde o ochranu pracovních míst a životní úrovně.

Témata:  Brexit Velká Británie Boris Johnson

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy