Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se chce podílet na návratu syrských uprchlíků

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko zaslalo Spojeným státům podrobný návrh na organizaci návratu syrských uprchlíků. Americká strana podle ruského ministerstva obrany "zpracovává ruské návrhy na financování obnovy syrské infrastruktury".

Generálplukovník Michail Mizincev agentuře TASS řekl, že už v nejbližší době by se do svých domovů mohlo vrátit 1,7 milionu syrských uprchlíků. V 76 syrských městech a obcích, které byly nejméně zasaženy vojenskými operacemi, může být umístěno téměř 340.000 lidí, zejména uprchlíci usídlení v Libanonu a Jordánsku.

Od roku 2011 ze Sýrie uprchlo 6,9 milionu lidí, kteří dnes žijí ve 45 zemích světa. Nejvíc se jich uchýlilo do zemí hraničících se Sýrií, tedy do Turecka, Libanonu, Jordánska a Iráku. 

K pokroku v jednání o návratu uprchlíků přispěl summit Donalda Trumpa a Vladimira Putina ve Finsku, řekl Mizincev. S přihlédnutím k jeho závěrům Moskva poslala do USA "konkrétní návrhy na organizaci návratu uprchlíků do míst jejich předválečných domovů".

Moskva rovněž navrhla Spojeným státům vytvoření společné komise pro financování obnovy syrské infrastruktury zničené válkou. Americká strana návrh studuje, dodal Mizincev.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy