Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vysoké teploty škodí i zvířatům. Řeky se oteplují, ryby hynou po tunách

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Pixmac

Berlín - Vlna veder v Evropě má už na svědomí lesní požáry, nízkou zemědělskou úrodu či zdravotní problémy řady lidí. Další obětí mohou být ryby, které se v příliš teplé vodě dusí.

V některých oblastech Německa se v úterý teplota přiblížila ke 40 stupňům a řeky jako Rýn či Labe se výrazně oteplují. Philipp Sicher ze švýcarské rybářské asociace se obává tragédie. Podle agentury DPA vylovili už o víkendu rybáři v Hamburku pět tun mrtvých ryb. Hasiči proto začali pumpovat do vodních nádržích vodu, aby je okysličili.

Některé jaderné elektrárny v Německu snížily produkci, protože voda z řek, kterou používají k ochlazování, je příliš teplá. Nízká úroveň hladiny řek ztěžuje i lodní dopravu; na Odře ve východním Německu už podle agentury AP zakázali lodní provoz.

V těchto dnech se výrazně otepluje i voda v oceánech, což má mimo jiné za následek množení baktérii. Například polské úřady kvůli toxickým baktériím zakázaly na padesátce pláží u Baltského moře koupání. Teplota moře tam na některých místech dosahuje až 23 stupňů.

Varování před extrémně vysokými teplotami v důsledku proudění horkého vzduchu z afrického kontinentu vydali meteorologové pro tento týden ve Španělsku a Portugalsku. Už dnes se očekávají teploty až 42 stupňů. Asi jediná oblast Španělska, kde jsou v těchto dnech příjemné teploty, jsou Kanárské ostrovy. O víkendu například na ostrově Gran Canaria naměřili 32 stupňů, v úterý tam ale maxima dosáhla jen 25 stupňů Celsia.

Vysoké teploty škodí i zvířatům; například kočky a psi regulují svou tělesnou teplotu hůře než lidé. Veterináři proto mimo jiné doporučují ochlazovat těmto domácím mazlíčkům hlavu, krk a tlapky studenou vodou.

Témata:  ryby počasí Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy