Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí kvůli pastorovi roste: Americké sankce jsou nepřijatelné, láteří Erdoganův muž

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Kauza amerického pastora Andrewa Brunsona dál komplikují vztahy mezi USA a Tureckem, tedy spojenci v NATO. Turecký ministr financí Berat Albayrak dnes prohlásil, že sankce, kterými hrozí americký prezident Donald Trump, jsou nepřijatelné a budou mít jen omezený dopad na tureckou ekonomiku.

Brunson byl zadržen pro podezření z terorismu a špionáže, za což mu hrozí až 35 let vězení. Trump minulý týden pohrozil Turecku tvrdými sankcemi, pokud Brunsona nepropustí.

Sankce se týkají tureckého ministra spravedlnosti Abdülhamita Güla a ministra vnitra Süleymana Soylua. Oba muži podle Washingtonu "hráli klíčovou roli v organizacích, které jsou zodpovědné za zatčení a zadržování pastora Andrewa Brunsona," uvedlo v prohlášení americké ministerstvo financí.

Podle Albayraka, který je zetěm tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, je nyní prioritou Ankary vyřešit veškeré spory s Washingtonem prostřednictvím dialogu a diplomacie. "Spekulace, že oznámení Washingtonu může ovlivnit dění na finančních trzích, se ukázaly jako liché," dodal turecký ministr, který je v Turecku považován za Erdoganova "korunního prince".

Ve vazbě strávil pastor 21 měsíců. Minulý týden turecký soud rozhodl o jeho propuštění do domácího vězení, Washington ale označil tento krok za nedostatečný. V úterý pak turecký soud zamítl žádost Brunsona o propuštění z domácího vězení. Další soudní jednání v případu je plánováno až na 12. října. 

Témata:  Turecko USA Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy