Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Pásmu Gazy jedná vedení Hamásu, Netanjahu svolal kabinet

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Jeruzalém - Na jednání palestinského Hamásu přijeli do Pásma Gazy i jeho exiloví členové, včetně druhého nejvyššího šéfa hnutí Sáliha Arúrího. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu kvůli vývoji v Gaze svolal na neděli mimořádné zasedání vlády.

Sálih Arúrí pobýval v exilu osm let. Do Pásma dorazil v noci na dnešek z Egypta, který se snaží o dohodu mezi Hamásem a palestinskou stranou Fatah a o příměří mezi Hamásem a Izraelem. 

V Káhiře před několika dny jednal také blízkovýchodní zmocněnec OSN Nikolaj Mladenov, který označil rozhovory za "pozitivní" a vyjádřil naději ohledně příměří mezi Izraelem a Palestinci.

Hnutí Hamás dnes uvedlo, že jde o první jednání celého jeho politického vedení po dlouhé době v Gaze a že dostalo záruky od Izraele stran Arúrího bezpečnosti. Izraelská vláda totiž považuje tohoto stoupence tvrdé linie za zločince a viní ho z řady útoky proti Izraeli.

Nynější jednání zprostředkovaná Egyptem mají uklidnit situaci v Pásmu Gazy, na jehož hranicích si protesty proti Izraeli vyžádaly od konce března životy na 155 Palestinců a jednoho izraelského vojáka. Protesty vypukly v souvislosti se 70. výročím založení státu Izrael jako demonstrace za právo Palestinců vrátit se na území, která kdysi obývali.

Jednání v Káhiře se účastnili také zástupci strany Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu a která se snaží Hamás přesvědčit, aby ji předal administrativní kontrolu nad Pásmem Gazy. Podle deníku The Jerusalem Post ale není jasné, zda se zástupci znesvářených palestinských stran v Káhiře setkali. Podle nepotvrzených zpráv některých arabských médií by jejich delegace měly opět jet do Káhiry o víkendu.

Hamás a Fatah podepsaly loni v říjnu v Káhiře dohodu o politickém usmíření, kterou se ale zatím nepodařilo uvést do praxe. 

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) HAMÁS Izrael Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy