Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan zaútočil na poslance tureckého původu, kteří uznali genocidu Arménů

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Istanbul/Berlín - Kvůli rezoluci o genocidě Arménů, kterou minulý týden přijal Spolkový sněm, zazněla další ostrá slova. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan napadl německé poslance s tureckými kořeny, kteří pro dokument hlasovali.

Jedním z hlavních iniciátorů rezoluce byl předseda strany Zelených Cem Özdemir, jehož rodiče se do Německa přestěhovali v 60. letech právě z Turecka. "Někteří z nich říkají, že jsou Turci," řekl Erdogan v Istanbulu. "Co je to prosím vás za Turky," dodal s tím, že by si poslanci měli nechat udělat krevní testy.

Ostře zaútočil také na Německo, které je podle něj "tou poslední zemí, která by měla hlasovat o takzvané genocidě". Nejprve by se měl Berlín zodpovídat z likvidace více než sta tisíc příslušníků kmene Hererů na území dnešní Namibie během své koloniální vlády, řekl Erdogan.

Německá vláda Erdoganova slova odsoudila. "Spolkový sněm učinil suverénní rozhodnutí," uvedl mluvčí vlády kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. Za "nechutná" prezidentova slova označili dnes zástupci turecké obce v Německu. Samo přijetí rezoluce o genocidě ale kritizovala jako "politickou show".

Erdogan německé poslance tureckého původu napadl již v sobotu. "Nemají s turectvím nic společného. Jejich krev je zkažená," řekl s tím, že je beztak známo, že jsou "prodlouženou rukou" zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Německo Turecko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy