Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel šéfkuchař století Joël Robuchon, vysloužil si 27 michelinských hvězd

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Ve věku 73 let dnes zemřel Joël Robuchon, pokládaný za génia špičkové gastronomie. Nejslavnější francouzský šéfkuchař na světě si vysloužil 27 michelinských hvězd.

"Robuchon podlehl rakovině, nemoc si však držel od těla a příznaky zakrýval s odvahou a vzácnou elegancí," píše list Le Figaro na svém webu.

Joël Robuchon byl ve světě gastronomie přirovnáván k tomu, čím je Mick Jagger na hudební scéně: žijící legendou. 

Zdánlivě jednoduché postupy, vyladěné na desetiny teplotního stupně či na sekundy, Robuchona odlišovaly od jiných šéfkuchařů. Jeho recept na bramborovou kaši, citovaný šéfkuchaři v desítkách světových restaurací, byl typickou ukázkou tohoto kouzla jednoduchosti.

Navzdory své popularitě působil Robuchon na první pohled velmi civilně a nenápadně. Jeho kuchařské umění ovlivnil pobyt v Japonsku, tamní precizní práce s potravinami a respekt k surovinám.

Začínal v hotelu v Poitiers, v roce 1981 si otevřel svou první restauraci Jamin, kde připravoval pokrmy jako prásknutí bičem: úderné, jasnozřivé, s chutí neomylně zaostřenou. Síť restaurací diskrétně prodal investičním fondům se sídlem v Anglii a Lucembursku, přičemž smlouva zavazuje nové majitele udržet vysokou úroveň.

Témata:  úmrtí Francie restaurace Joël Robuchon

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy