Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit bez dohody? Britský ministr něco naznačil, Mayová jeho slova mírní

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britský ministr mezinárodního obchodu Liam Fox naznačil, že šance na úspěch brexitového vyjednávání v Bruselu vidí pesimisticky. Naopak premiérka Theresa Mayová věří, že dokáže zajistit dohodu o odchodu své země z EU. Další kolo vyjednávání mezi zástupci Británie a Evropské komise se čeká příští týden.

"Nikdy jsem si nemyslel, že je to o moc víc než padesát na padesát, určitě ne o moc víc než šedesát na čtyřicet," odpověděl v neděli Fox v rozhovoru s The Sunday Times na otázku, jak vysoká je podle něj pravděpodobnost vystoupení Británie z EU bez uzavření patřičné dohody. Za špatné vyhlídky viní Fox "zatvrzelost" Bruselu.

Deník The Daily Telegraph dnes otiskl názory nejmenovaných vládních náměstků, podle nichž by neřízený brexit porušoval pravidla samotné EU. Odkazují přitom na osmý článek Lisabonské smlouvy, který stanovuje, že "Unie rozvíjí se zeměmi ve svém sousedství výsadní vztahy s cílem vytvořit prostor prosperity a dobrých sousedských vztahů, založený na hodnotách Unie a vyznačující se úzkými a mírovými vztahy spočívajícími na spolupráci".

Downing Street ale ujišťuje, že Mayová věří v dosažení "dobré dohody". "Dva roky firmám říkáme, že odchod bez dohody nenastane, a stále věříme, že je to velmi málo pravděpodobné, ale ta šance není nulová, takže se vláda musí připravit," citoval The Guardian zdroj z britské vlády.

Vystoupení Británie z EU je plánováno na 29. březen 2019, podle dosavadní dohody mezi oběma stranami ale bude následovat 21měsíční přechodné období, během nějž zřejmě budou v Británii stále platit unijní právní předpisy.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy