reklama

Serap, třiadvacetiletá prodavačka obchodu s oděvy v centru Istanbulu, má jasno v tom, kdo má prsty v prudkém propadu turecké liry. "Je to krize, kterou vytvořila Amerika," řekla agentuře Reuters. Její názor na příčinu krize sdílí mnoho Turků a naznačuje to, proč podpora prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který v červnu zvítězil v prezidentských volbách a získal větší pravomoci, vypadá nedotčená - alespoň prozatím..

Erdoganovi věrní příznivci považují propad měny za snahu USA podkopat jejich zemi a prezidenta. "Pokud oni mají své dolary, my máme naše lidi, našeho boha," řekl Erdogan ve svém projevu v noci na dnešek, kdy vylíčil propad liry jako kampaň vůči Turecku.

Noviny a televizní stanice líčí krizi liry jako politický útok, který minulý týden vystupňovalo zavedení amerických sankcí na dva turecké ministry kvůli sporu o zadržení amerického evangelického pastora Andrewa Brunsona. "Minulý týden vydali skandální rozhodnutí o našich ministrech," říká Serap. Neví přesně, jaké kroky Washington podnikl proti Turecku, ale říká, že její zemi nebude nikdo utlačovat. "Není to tak snadné, aby nás donutili sklonit hlavu před jejich požadavky," tvrdí,

Propad liry, ke kterému přispívají obavy z vlivu Erdogana na měnovou politiku a zhoršující se vztahy Turecka s USA, vyvolal otřesy na rozvíjejících se trzích po celém světě a dominuje titulkům finančních zpráv po celém světě. Média v Turecku tomu ale pozornost nevěnují. 

"Noviny dokonce nepsaly o růstu cen zemního plynu a elektřiny," říká Veysel, řidič taxi v Istanbulu. Sám se prý o propadu liry a prudkém růstu pohonných hmot dozvěděl, když tankoval a vyptával se u svých cestujících.

Erdoganovi příznivci nevidí příliš důvodu k panice.  Levent, který vlastní obchod s příslušenstvím k mobilním telefonů, uvádí, že postavení Turecka ve světě je důležitější než lira a obavy z kolapsu měny jsou přehnané. "Dolar přesáhl pět (lir), ano. Ale my jsme nehlasovali pro dolar, hlasovali jsme pro silné Turecko," uvádí s odvoláním na červnové vítězství Erdogana ve volbách. "Podívejte - každý má aut, ve městě je rušný 24hodinový provoz. Vypadá to jako město v krizi?"

"Vláda ví, co dělá - zvěsti o krizi vytvářejí falešnou paniku," tvrdí třicetiletý prodejce novin a cigaret v istanbulském kiosku Ahmet. "Myslím si, že je dobré, že z toho nedělají velkou událost. K čemu jinému by to sloužilo, než k vytvoření další paniky. Vláda něco udělá, když to bude nutné."