Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová jedná ve Španělsku: Problém rozdělování migrantů je řešitelný

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Almonte (Španělsko) - Na jihu Španělska se dnes na neformální schůzce setkala německá kancléřka Angela Merkelová a španělský premiér Pedro Sánchez. Merkelová při té příležitosti uvedla, že problém rozdělování migrantů v Evropské unii je řešitelný, chce ho ale řešit v partnerském duchu.

Slova Merkelové cituje agentura DPA. Merkelovou během dvoudenní návštěvy u Sáncheze v letním sídle španělských premiérů v Andalusii čekají hlavně jednání o migraci.

Kancléřka uvedla, že migranti jsou problémem všech zemí Evropské unie, nikoliv jen států podél Středozemního moře.

Německá vláda podle kancléřky podpoří Španělsko v jeho snahách zastavit sílící proud migrantů, kteří směřují do Evropy přes Středozemní moře z Maroka.

Podle takzvaného dublinského systému by se o migranta měl postarat ten stát EU, na jehož území vstoupí jako první. Nicméně jak uvedla Merkelová, tento princip nefunguje, protože kdyby tomu bylo naopak, nepřišel by do Německa jediný uprchlík.

Španělsko je od pondělí první zemí, jež s Německem uzavřela dohodu o navracení migrantů zachycených na německých hranicích, kteří se již dříve zaregistrovali ve Španělsku. Berlín vede podobné rozhovory také s Řeckem a s Itálii.

Témata:  Angela Merkelová Španělsko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy