Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indie chce mít svou vlajku ve vesmíru. Kosmonauty plánuje vyslat do roku 2022

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Dillí - Indie slaví Den nezávislosti. Premiér Naréndra Módí ve slavnostním projevu řekl, že Indie zahájí svou první misi do vesmíru s lidskou posádkou do roku 2022 a příští měsíc zavede systém zdravotní péče pro chudší polovinu obyvatelstva země.

Indii čekají počátkem příštího roku parlamentní volby. Módí se proto ve vystoupení před Červenou pevností v metropoli Dillí pokusil vyzdvihnout dosavadní úspěchy vlády, jejíž působení ale provázejí obavy z růstu nezaměstnanosti a násilí proti muslimské menšině v Indii.

"Indie je hrdá na své vědce, kteří vynikají ve svém výzkumu a kteří jsou v čele na poli inovací," prohlásil Módí před davem několika desítek tisíc lidí. "V roce 2022 nebo, pokud to bude možné, i dříve, rozvine Indie svou vlajku ve vesmíru," dodal.

Indie je v dobývání vesmíru již dlouhodobě aktivní. Několik měsíců po předchozích volbách v roce 2014 se Indie stala prvním asijským státem, který podnikl misi na Mars, na jehož oběžnou dráhu dopravil vesmírnou sondu. S rozpočtem 74 milionů dolarů (nyní 1,7 miliardy korun) dosáhla mise nižších nákladů než hollywoodský trhák Gravitace, podotkla agentura Reuters.

Druhým zásadním bodem premiérova projevu se stalo téma nepoměrně důležitější pro život běžných občanů: zavedení systému zdravotní péče pro půl miliardy nejchudších Indů, kteří na lékařskou pomoc nejsou s to kvůli svým nízkým příjmům dosáhnout. Indický stát má v systému, který dostal přezdívku Modicare (po vzoru Obamacare po předchozím prezidentovi USA Baracku Obamovi), vyčlenit 500.000 rupií (přes 160.000 korun) ročně na osobu na léčbu vážných onemocnění.

Témata:  Indie Naréndra Módí vesmir

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy