Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie se chystá na nejhorší možný scénář brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Summit EU plánovaný na 18. a 19. října byl dlouho označován za rozhodující moment vyjednávání o brexitu, po kterém by ještě zbývalo dost času na složitý proces ratifikace výsledné dohody v jednotlivých členských zemích. Diplomaté ale dnes přišli s varováním, že se uzavření dohody o vystoupení Británie z Evropské unie patrně nestihne.

Přetrvávají především neshody ohledně budoucího režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. "Rozhodně nastane opravdový pokus o říjen a nejspíš to nebude tak docela stačit. Takže ačkoli to zatím nebylo formálně potvrzeno, listopadový summit navíc se jeví jako nejpravděpodobnější," cituje Reuters nejmenovaného vysoce postaveného diplomata EU.

Německá europoslankyně Gabriele Zimmerová, která se také podílí na rozhovorech kolem brexitu, rovněž říjnový termín zpochybňuje. "Bude to velmi těžké. Neviděli jsme žádný konkrétní návrh v otázce irské hranice, který by mohl fungovat. Listopad je poslední možnost. Prosinec už je pro nás příliš pozdě," řekla.

Británie má z EU vystoupit 29. března 2019 a s přibývajícím časem narůstají obavy z možného odchodu bez dohody. Britský ministr pro brexit Dominic Raab se bude v Bruselu tento týden snažit vyjednávání posunout, zatímco vláda začne podle BBC ještě před koncem srpna publikovat instrukce pro případ, že Británie odejde bez dohody. 

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy