Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko zveřejnilo statistiku bojů v Sýrii

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva/Damašek - Do bojových akcí v Sýrii se zapojilo přes 63.000 ruských vojáků včetně 434 generálů, na bombardování se podílelo 4300 příslušníků raketových vojsk a dělostřelectva. Každý čtvrtý voják byl vyznamenán. Statistiku dnes zveřejnilo ruské ministerstvo obrany.

Rusko zahájilo své operace leteckými údery v září 2015. Loni na jaře oznámilo, že v Sýrii působí i speciální síly, které mají navádět letectvo a likvidovat povstalecké velitele. Jiné zapojení do pozemních operací Kreml popřel, i když připustil ztráty z řad "poradců".

O obětech války na ruské straně se dnešní zpráva ministerstva obrany nezmiňuje. Podle dřívějších zpráv v Sýrii zahynulo 44 ruských vojáků. Média ale odhadují, že skutečný počet je nejspíš vyšší.

Ruské ministerstvo uvádí, že při úderech ruských zbraní zahynulo v Sýrii 86.000 bojovníků teroristických skupin, mezi nimiž bylo 4500 Rusů nebo občanů jiných následnických států SSSR.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zahynulo do konce roku 2017 při ruských náletech 5700 civilistů, z toho čtvrtinu tvořily děti. 

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Sýrie Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy