Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V německé vládě to vře kvůli USA

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá vláda se pře ohledně budoucnosti vztahů se Spojenými státy. Kancléřku Angelu Merkelovou příliš nenadchnul článek šéfa diplomacie k tomuto tématu otištěný v listu Handelsblatt.

Heiko Maas v Handelsblattu předestřel své myšlenky týkající se nové strategie USA. Vyslovil se přitom pro "vyvážené partnerství", v němž "budeme vytvářet rovnováhu tam, kde budou překročeny červené linie". To podle něj platí především v sankční politice Washingtonu, před kterou musejí být chráněny evropské podniky.

V této souvislosti ministr uvažuje o zřízení platebního systému nezávislého na USA, o vytvoření evropského měnového fondu a o vybudování nezávislého systému SWIFT, který zajišťuje mezinárodní platební styk.

"Návrhy Heika Maase na nové uspořádání partnerství se Spojenými státy jsou důležitým příspěvkem, nejde však o společný návrh spolkové vlády," reagovala dnes kancléřka.

Již dříve opakovaně řekla, že USA více nejsou úplně spolehlivý partner. Je podle ní ale důležité v každém případě ponechat otevřené dveře pro návrat USA do mezinárodních dohod.

Spojené státy daly loni OSN najevo záměr odstoupit od pařížské globální dohody o ochraně klimatu, který budou moci realizovat nejdříve v roce 2020. Letos v květnu odstoupily od mezinárodní jaderné dohody s Íránem, jejíž zachování si přejí ostatní signatáři včetně Evropské unie.

Témata:  Angela Merkelová Německo USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy