Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz televize a práce: Muslimům začal ramadán, IS toho zneužívá a zavádí ostrá pravidla

Muslimové, islám
Muslimové, islám
Foto: Pixabay

Damašek – Pro muslimy toto pondělí začal svatý měsíc ramadán. Americký zpravodajský server Voice of America informuje, že se tohoto faktu snaží zneužít teroristická organizace Islámský stát (IS), která na území, které ovládá, zavádí nová pravidla.

Podle serveru IS zavádí nová pravidla, která tvrdě omezují životy lidí, kteří žijí na území pod jeho kontrolou. Ta zahrnují například zákaz používání přijímačů satelitní televize, omezení pracovních hodin a zavedení přísných pravidel ohledně oblékání žen.

Server podotýká, že i v předchozích dnech IS začal vyzývat své občany v Iráku a Sýrii, aby ničili své televizní přijímače, protože podle nich „podporují psychologickou válku proti chalífátu".

V iráckém městě Rakka, které je v podstatě hlavním městem IS v Sýrii, tato organizace dokonce provedla razii a lidem televizní zařízení i další sledovací zařízení zabavila.

Dle nových pravidel pro ramadán IS také nařídil, aby pracovní doba byla každý den jen dvě hodiny. Zbytek času lidé musí věnovat modlitbám a uctívání. Podle muslimských učenců ale IS na svatém měsíci příliš nezáleží, chtějí jej ale využít k tomu, aby se pro ostatní muslimy jevili jako zbožní.

IS také podle serveru zveřejnil audio nahrávku, na které vyzývá k útokům na Spojené státy a Evropu během ramadánu. „Ramadán, měsíc dobývání a džihádu. Připravte se ... udělat z něj měsíc pohromy pro všechny nevěřící," stálo ve zprávě.

Témata:  ramadán Islámský stát muslimové

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy