Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová zažívá krušné časy: Koalice se rozpadá, čelí kritice ohledně migrantů...

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová prožívá v posledních měsících perné časy. Čelí kritice jak kvůli rozhodnutím ohledně migrační krize, tak kvůli dohodě s Tureckem, kterou vyjednala. Bruselský server Politico ale varuje, že problémy pro Merkelovou představuje i její vlastní koalice.

CDU vs. CSU

Server varuje, že největší hrozbou pro vedoucí pozici Angely Merkelové není „čím dál tím více neochotný turecký prezident, ale její pomyslný spojenec v Bavorsku". Naráží tím na stranu Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU), která je sesterskou stranou Křesťanskodemokratické unie (CDU) Merkelové v Bavorsku. Společně strany vystupují jako koalice CDU-CSU.

„Zatímco kancléřka zápasila s Recepem Tayyipem Erdoganem kvůli svobodě tisku, protiteroristickému zákonu a zrušení vízové povinnosti – to vše, aby zajistila kontroverzní výměnu uprchlíků mezi EU a Tureckem, její CDU a jejich bavorská sesterská strana, CSU, se ocitly ve smrtelném zápase v rámci nejhorší interní krize za posledních 40 let," uvádí server.

Vysvětluje, že rivalita mezi Merkelovou, která stojí v čele CDU, a Horstem Seehoferem, který je předsedou CSU, se začala znovu stupňovat minulý rok v září kvůli uprchlické krizi. Strany se také neshodnou na tom, jak zareagovat na vzestup pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD), která v březnových volbách slavila překvapivý úspěch.

Dlouhá historie plná sporů

Podle serveru se pak tato rivalita může vyhrotit na plánovaném summitu koalice, který se bude konat v Potsdamu na konci měsíce. Ačkoliv se domnívá, že mluvit o kompletním rozpadu je zatím možná předčasné, spory mezi Berlínem a Mnichovem jsou velmi závažné.

„Tohle je poprvé. CSU poprvé zpochybňuje jednotu obou stran a viní CDU z odklonu doleva směrem k politickému středu," uvedl pro stanici ARD Heiner Geissler, který patří mezi ostřílené veterány CDU. „To musí skončit," dodal.

Server připomíná, že partnerství obou stran sahá až do roku 1949, ale jeho historie je plná sporů a vzájemných útoků. Podle expertů je ale současný rozkol mezi Merkelovou a Seehoferem kvůli své délce a intenzitě bezprecedentní.

Spor kvůli uprchlíkům

Vše začalo 4. září 2015, kdy Merkelová rozhodla, že uprchlíci, kteří uvízli na nádraží v Budapešti, mohou bez omezení přijít do Německa. Tento krok ale Seehofer odmítal a Merkelová k němu tak přistoupila proti jeho vůli. Seehofer o týden později reagoval prohlášením, že jde o „chybu, která nás bude zaměstnávat ještě dlouho". Od té doby spory mezi oběma politickými lídry pokračují.

Seehofer vyhrožoval i žalobou na vládu Merkelové a její postoj vůči uprchlíkům opakovaně kritizoval. Podle serveru to napomohlo AfD získat voliče. CSU ale také netratila a ve svém domovském Bavorsku se těší podpoře téměř poloviny voličů. Právě Barvorsko je podle serveru Seehoferovým hlavním cílem.

Zatímco Merkelová zatím útoky ze strany SCU ignorovala, podle serveru již s ní ztrácí trpělivost. CSU navíc údajně plánuje se odtrhnout a v roce 2017 postavit proti CDU a Merkelové svého vlastního kandidáta. Političtí experti jsou ale vůči těmto zprávám skeptičtí, protože CSU oproti CDU má jen malé zastoupení v parlamentu.

Témata:  Angela Merkelová Německo Horst Seehofer

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy