Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedaleko Berlína hoří les, kouř zahalil silniční tahy

Hasiči, ilustrační fotografie
Hasiči, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Berlín - Jihovýchodně od Berlína hoří les. Kouř zahalil silniční tahy a byl patrný i v metropoli. Ze tří vesnic bylo evakuováno 540 lidí. Hasiči se mimo jiné pokoušejí vykácet pruhy lesa, aby zabránili šíření plamenů, a do hašení se zapojily vrtulníky.

Podle DPA není jasné, kdy se požár zuřící na ploše kolem 400 hektarů podaří více než 600 nasazených hasičů a vojáků zlikvidovat.

Původně pětihektarový požár propukl nedaleko městečka Treuenbrietzen asi 50 kilometrů od Berlína už ve čtvrtek odpoledne. V noci na dnešek vítr rozfoukal plameny na stovky hektarů a také kouř, který obtěžoval i obyvatele Berlína. Obyvatelé některých čtvrtí byli vyzváni, aby neotvírali okna.

Zásah komplikuje skutečnosti, že v lese jsou zbytky nevybuchlé munice a hasiči se tam nemohou volně pohybovat. Munice pochází z doby působení sovětské armády v někdejším komunistickém Východním Německu.

"Mám velký respekt před hasiči, kteří tu teď jsou a riskují své životy. Víme, že v lese se povaluje munice," citovala agentura Reuters místního politika Günthera Baaskeho, podle něhož byly slyšet i výbuchy.

Menší požár se ve čtvrtek rozhořel i v blízkosti toho hlavního, a sice u okraje městečka Jüterbog, v oblasti někdejšího vojenského výcvikového prostoru. Také zdejší půda je zamořena municí, což práci hasičů komplikuje. Na okraji Jüterbogu i v samotném městě hořelo už v uplynulých dnech a existuje podezření, že požáry byly založeny úmyslně.

"Naším cílem zůstává ochránit evakuované obce před plameny," řekl zástupce postiženého okresu Christian Stein. Evakuovány byly obce Frohnsdorf, Klausdorf a Tiefenbrunnen.

Podle médií se plameny dostaly k některým domům na vzdálenost pouhých 100 metrů. Hasičům se však podařilo vesnice před ohněm ochránit. První evakuovaní se dnes mohli vrátit domů poté, co byla v poledne odvolána evakuace Frohnsdorfu. Oznámila to při návštěvě oblasti braniborský premiér Dietmar Woidke. Podle něj se však může zásah hasičů protáhnout i na několik dní. "Velkou starost nám dělá vítr," podotkl politik.

"Něco takového jsme nezažili ani za války," cituje deník Die Welt 76letou Anitu Biedermannovou, která byla mezi evakuovanými z Frohnsdorfu.

Témata:  Berlín Německo hasiči požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy