Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gruzie do NATO rychle nevstoupí, varovala dnes Merkelová

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Tbilisi - Německá kancléřka Angela Merkelová při dnešní návštěvě Tbilisi dala najevo, že s brzkým přistoupením Gruzie do NATO nelze počítat. Také prohlásila, že Abcházie a Jižní Osetie jsou součástí Gruzie.

Moskva po krátké válce s Gruzií před deseti lety uznala nezávislost Abcházie a Jižní Osetie. 

"Musíme být čestní a poctivě řečeno nevidím možnost rychlého přijetí Gruzie do NATO. V souvislosti s Abcházií a Jižní Osetií nemůžeme hovořit o rychlém vstupu Gruzie do NATO. Každopádně takové je stanovisko Německa a to se nezmění," řekla Merkelová při setkání se studenty během druhého dne návštěvy v gruzínském hlavním městě.

Kancléřka označila porušení územní celistvosti Gruzie za "nejhrubší nespravedlnost". Na dotaz jednoho ze studentů, zda má problém s výrazem okupace, připustila, že jde o okupaci pětiny Gruzie.

"Rusko je důležitou zemí ve světě a Německo si přeje dobré vztahy s Ruskem," uvedla dále Merkelová a ujistila, že "Evropská unie a NATO nejsou nepřáteli Ruska".

Merkelová vysvětlila, že Německo, které postupně omezuje spotřebu uhlí, nezbytně potřebuje zemní plyn, a proto podporuje stavbu nového plynovodu Nord Stream 2, který má po dně Baltu přepravovat surovinu z Ruska. 

Americký prezident Donald Trum přitom plynovod Nord Stream 2 kritizoval v souvislosti s obrannými výdaji v rámci NATO. "Chráníme Německo, chráníme Francii, chráníme všechny tyto země a mnohé z nich jdou, uzavřou dohodu o plynovodu s Ruskem a platí miliardy dolarů do ruské pokladny. My je máme chránit proti Rusku, ale oni platí Rusku miliardy dolarů," prohlásil Trump při schůzce s generálním tajemníkem aliance Jensem Stoltenbergem před červencovým summitem NATO v Bruselu.

Témata:  Angela Merkelová Gruzie NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy