Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Integrovaní migranti po zamítnutí azylu mohli zůstat v Německu? Merkelová je proti

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: Reprofoto

Berlín - Německá sociální demoktacie (SPD) navrhuje, aby někteří uprchlíci, kteří v Německu nemohou zůstat podle azylového zákona, mohli v zemi pobývat na základě přistěhovaleckého zákona. Takzvaná "změna dráhy" (Spurwechsel) by se týkala těch, kteří nemají nárok na azyl, ale mají pracovní místo a jsou dobře začleněni do společnosti. Kancléřka Angela Merkelová (CDU) je proti.

SPD navrhuje, aby odmítnutí žadatelé o azyl, kteří mají práci a jsou dobře integrováni, mohli ve spolkové republice díky úpravě přistěhovaleckého zákona zůstat.

Plány sociálních demokratů podporují zástupci církví i zaměstnavatelů, kteří díky dobré ekonomické kondici Německa jen těžko hledají pracovní síly. Podle mnohých z nich je nesmyslné odsunovat ze spolkové republiky lidi, kteří zde pracují, zatímco někteří migranti mohou zůstat, i když o práci ani hlubší integraci nejeví zájem.

Merkelová ale dnes ve veřejnoprávní televizi ARD takové návrhy odmítla. Nepovažuje za správné vyslat navenek signál, že lidé mohou do Německa přicházet a už se v podstatě nebude rozlišovat, jestli jsou běženci, nebo jen hledají práci.

Plány SPD se nelíbí ani šéfovi koaliční Křesťanskosociální unie (CSU) Horstu Seehoferovi. Také vyjádřil očekávání, že se brzy podaří uzavřít dohodu o vracení migrantů s Itálií. Německo by pak ze svých hranic vracelo běžence, kteří už požádali o azyl v Itálii. Zavázalo by se ale k tomu, že podobný počet uprchlíků bude přijímat z lodí s migranty, které připlouvají do Itálie.

Témata:  Angela Merkelová uprchlíci Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy