Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V červnu navštívila Damašek americká delegace

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - V červnu se v Damašku se šéfem syrských bezpečnostních sil Alím Mamlúkem setkala americká delegace tvořená mimo jiné členy zpravodajských služeb a bezpečnostními experty.

S odkazem na spojence syrské vlády o tom dnes informovala agentura Reuters. O setkání rovněž napsal libanonský list Al-Achbár, který je blízký libanonskému šíitskému hnutí Hizballáh. Damašek podle listu spolupráci s Američany odmítl a požadoval jejich stažení ze Sýrie. Syrská vláda se ke zprávě o setkání nevyjádřila.

Dva anonymní americké zpravodajské zdroje v rozhovoru s Reuters uvedly, že rozhovory s představiteli režimu syrského prezidenta Bašára Asada pokračují. Jednání se podle zdrojů týkají zejména boje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS), chemických zbraní a jejich užívání ze strany Damašku a rovněž se hovoří o americkém novináři Austinu Ticeovi, kterého podle Washingtonu drží v zajetí Damašek nebo jeho spojenci.

Americká delegace podle listu Al-Achbár požádala o stažení íránských sil, které jsou spojencem Damašku, z jižní Sýrie. Zároveň USA podle listu Damašek požádaly o informace týkající se teroristických skupin v Sýrii a jejich zahraničních bojovníků a daly najevo, že chtějí být zapojeny do obchodu s ropou na východě Sýrie.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy