Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti si našli novu taktiku: Skupují domy a vytlačují původní obyvatele

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Miami - Největší město v jihovýchodní části Floridy postupně obsazují migranti. Skupováním bytů tak vytlačují původní obyvatele.

Spojené státy se potýkají s hispánskou migrací už delší dobu. Spolu s miliony mužů a žen, do států přicházejí z Mexika bez peněz nebo vzdělání, míří na sever i významný proud zámožných přistěhovalců.

Ti si podle serveru BBC vybrali jako své centrum právě Miami. Pracovní povolení a univerzitní diplomy jim spolu s množstvím peněz zajistí téměř bezproblémovou koupi tamních domů a vil, trávníků či jiných pozemků.

Miami čítá zhruba 2,5 milionů obyvatel, 70 procent z nich ale už nyní tvoří Hispánci a ve městě tak postupně převažuje španělština. "Miami je pro Jihoameričany velmi atraktivní. Chtějí být v USA se všemi výhodami a zároveň nechtějí přijít o své kulturní kořeny. Je to také velmi úspěšný most mezi oběma kulturami," vysvětluje serveru Juan Pablo Restrepo z Kolumbie, který pracuje v hudební společnosti Mood Media.

"Kubánci sem začali přicházet v roce 1959 a pak je následovali další Latinoameričané," tvrdí sociolog z Mezinárodní floridské univerzity Guillermo Grenier. "V posledních letech se v jejich stopách vydalo asi 100 tisíc příslušníků střední třídy z Kolumbie, Argentiny, Venezuely či Brazílie. 25 procent podniků na Floridě patří latinskoamerickým přistěhovalcům," dodal.

Jihoameričané jsou tak v Miami ve srovnání s ostatními částmi USA na úplně jiné mocenské příčce. "V Los Angeles, když slyšíte španělštinu, tak jde často o číšníky nebo dělníky, kteří vám sekají trávu. V Miami španělský hovoří majitel restaurace i majitel trávníku," dodal.

Své zkušenosti má i realitní agentka Mercedes Guinotová, která prodává zámožným Hispáncům domy. Ti prý tvoří až 80 procent její klientely. Latinoameričané zaplatí v průměru až 450 tisíc dolarů za tři až čtyřpokojové domy s velkou zahradou a bazénem.

Situace nejvíc vadí místním obyvatelům, není proto divu, že se z Miami mnoho z nich odstěhovalo. Lidé se zrátka nedokázali vyrovnat s mohutnými demografickými změnami, po kterých se z ospalého jižanského letoviska stala latinskoamerická metropole. 

Témata:  uprchlíci USA Florida

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy