reklama

Bití v soudní síni v severovýchodním státě Trengganu přihlížela více než stovka lidí. Odsouzené muslimky ve věku 22 a 32 let byly usazeny na stoličku čelem k soudcům a vězeňské dozorkyně každé z nich uštědřily přes oblečení na záda šest ran ratanovými holemi, sdělili obhájci žen.

Organizace pro lidská práva uvedly, že trest dále zhorší diskriminaci členů malajsijské komunity homosexuálů, bisexuálů a transgenderových osob. "Bití rákoskou je kruté, nelidské a ponižující a lze ho považovat za formu mučení," konstatovala malajsijská pobočka organizace Amnesty International (AI) v prohlášení.

"Lidé by neměli žít ve strachu, protože jsou přitahováni ke stejnému pohlaví. Malajsie musí okamžitě zrušit represivní zákony, tresty mučení a ratifikovat úmluvu OSN proti mučení," dodala AI.

Malajsie má dva různé soudní systémy - jeden je pro muslimy, kteří tvoří téměř dvě třetiny z 31 milionů obyvatel země, druhý pro ostatní občany. Islámské soudy řeší případy spojené s rodinnými a morálními otázkami muslimů.

Zmíněné lesbické ženy byly v dubnu přistiženy při důvěrnostech v autě a před soudem se přiznaly. Kromě ran rákoskou dostaly za své chování také pokutu.

Malajsie je vnímána jako umírněná, stabilní země s převahou muslimského obyvatelstva, konzervativní islám je ale na vzestupu, napsala agentura AP.