reklama

Moskva dnes označila provincii Idlib za hnízdo teroristů. "Tato poslední bašta odpůrců syrského prezidenta Bašára Asada blokuje mír v Sýrii a ohrožuje ruské vojenské základny," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Už několik týdnů se spekuluje o tom, že syrská armáda se chystá s ruskou vzdušnou podporou k ofenzivě v provincii Idlib na severozápadě Sýrie, kterou mají v rukou povstalci a islamisté. Damašek protivládní bojovníky i civilní obyvatele v poslední době několikrát vyzval, aby umožnili návrat státních institucí do této části země.

Ozbrojené skupiny v Idlibu se podle SOHR už minulý týden začaly připravovat na útok vládních vojsk a mimo jiné zničily několik mostů. Írán před časem oznámil, že Asada při ofenzivě podpoří.

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek na twitteru varoval syrského prezidenta Bašára Asada, aby nerozvážně neútočil na provincii Idlib, a dodal, že Asadovi spojenci, Rusko a Írán, by účastí na ofenzivě udělali "vážnou humanitární chybu".

Rusko se k Idlibu v uplynulém týdnu vyjadřovalo několikrát. Kromě jiného varovalo před údajně chystanou provokací, při níž by mohly být použity chemické látky. USA minulé chemické útoky připsaly syrské armádě a odpověděly protiútokem.

OSN se obává, že v důsledku ofenzivy v Idlibu by se k tureckým hranicím mohlo vydat až 2,5 milionu uprchlíků. Turecko dnes posílilo vojenskou techniku na hranici se Sýrií a rozšířilo uprchlický tábor Atima na syrské straně hranice

V pátek se Asadovi spojenci - ruský prezident Vladimir Putin a íránský prezident Hasan Rúhání - sejdou v Teheránu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem jako ochráncem povstalců, aby jednali o budoucnosti Sýrie. Peskov uvedl, že Idlib bude jedním z hlavních bodů jednání.