Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Haagský tribunál chce vyšetřit válečné zločiny USA, Washington hrozí odplatou

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Washington - Spojené státy zaujmou "agresivní postoj" vůči Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu, pokud bude pokračovat v přípravě na vyšetřování údajných amerických válečných zločinů v Afghánistánu. Pohrůžku, o níž informovala agentura Reuters, bude obsahovat dnešní projev bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona, který hodlá v podvečer SELČ pronést ve Washingtonu. V projevu rovněž oznámí uzavření palestinské kanceláře ve Washingtonu.

"Spojené státy využijí všech prostředků, aby ochránily své občany a občany spojeneckých zemí před nespravedlivým pronásledováním ilegálního soudu," stojí v Boltonových poznámkách, které získala agentura Reuters. Podle poradce prezidenta Donalda Trumpa se tak stane v případě, že Mezinárodní trestní soud (ICC) formálně zahájí vyšetřování údajných zločinů, jichž se v Afghánistánu dopustili američtí vojáci a příslušníci tajných služeb USA.

"Nebudeme s ICC spolupracovat, nebudeme mu poskytovat žádnou pomoc. Nepřipojíme se k ICC a necháme ho samovolně zaniknout, pro nás je už mrtvý," má v plánu prohlásit Bolton. USA rovněž připravují závazné dvoustranné smlouvy, které cizím státům zabrání vydávat Američany k potrestání haagskému soudu.

Úkolem ICC je pohnat k odpovědnosti pachatele válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti. Smlouvu o zřízení soudu z roku 2002 USA neratifikovaly. Tehdejší prezident George Bush mladší s vytvořením soudu nesouhlasil, jeho nástupce Barack Obama měl ale v úmyslu s ICC spolupracovat.

Boltonův projev podle Reuters rovněž obsahuje informaci o uzavření washingtonské kanceláře Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Důvodem má být snaha Palestinců prosadit na půdě haagského soudu vyšetřování údajných zločinů Izraele. "Spojené státy budou vždy stát při svém příteli a spojenci Izraeli," píše se v Boltonových poznámkách.

Generální tajemník OOP Saíb Irikát dnes v reakci na chystaný Boltonův projev uvedl, že Američanům se Palestince nepodaří zastrašit, aby upustili od svých kroků proti Izraeli v ICC. Uzavření palestinské kanceláře ve Washingtonu má podle Irikáta "chránit izraelské zločiny".

Témata:  ICC USA válečné zločiny U.S. ARMY Izrael

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy