reklama

SDF sdělily, že v pondělí začaly operace s cílem vyhnat ozbrojence IS z městečka Hadžín a z okolních vesnic. Tato oblast se nachází v provincii Dajr az-Zaur na východním břehu řeky Eufrat asi 20 kilometrů od iráckých hranic.

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy vydala prohlášení, v němž sdělila, že pozemní operaci Syrských demokratických sil poskytuje podporu leteckými a dělostřeleckými údery.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která má v Sýrii v terénu širokou síť zdrojů, již informovala, že koaliční bojové letouny bombardovaly cíle v oblasti ovládané IS, a to v součinnosti s pozemní ofenzivou SDF. V prvních 24 hodinách bitvy bylo podle SOHR zabito nejméně 23 bojovníků IS.

Islámský stát od svého největšího rozmachu v roce 2014 už sice ztratil 90 procent území, které tehdy ovládal v Sýrii a Iráku, nicméně v obou zemích je nadále nebezpečně aktivní. V Sýrii drží část provincie Dajr az-Zaur mezi Eufratem a hranicí Iráku. Vůdce IS abú Bakr Bagdádí vyzval v srpnu v zvukové nahrávce své souvěrce, aby "vytrvali".