Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské hodnoty si nezadají se socialistickou morálkou

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Komentář - Evropský parlament v tomto týdnu schválil rezoluci, která doporučuje Evropské komisi spustit řízení kvůli nedodržování evropských hodnot. Vzhledem k tomu, že Polsko, a nepochybně se přidají i další země s pudem sebezáchovy, řízení nepodpoří, dá se to označit za plácnutí na prázdno. Přesto to Středoevropanům připomnělo doby před rokem 1989.

Evropské hodnoty a jejich vynucování totiž silně připomínají socialistickou morálku. Všichni o tom mluví, údajně s toho váží, ale nikdo vlastně neví, co to přesně je. A pokud vás chtěl na porušování socialistické morálky trestat, tak tento motiv, byl tak gumový, že se vždycky něco našlo. Stačilo oslovit uliční výbor a tam už soudruzi něco našli. Máš dlouhý vlas? Neuklízíš chodbu? Posloucháš nahlas Smetanu? Ono už se vždycky něco našlo. Nebo stačilo sehnat někoho kdo, zprávu o vás správně napíše.

To vše dění v Evropském parlamentu kolem Maďarska splňuje. Vypracováním byla pověřena nizozemská zelená socialistka ze strany GroenLinks Judith Sargentiniová. Již to zajišťovalo, že zpráva o konzervativní vládě bude správně napsaná. Sargentiniová ve zprávě míchá vedle zcela vážných a přiznejme, i často oprávněných obvinění. jako je ovlivňování výběru soudců stran vlády nebo zneužívání Evropských fondů a dotování podnikání přátel premiéra Viktora Orbána, svůj zcela osobní ideologický pohled. Maďarsko prý porušuje evropské hodnoty tím, že ženám nehradí antikoncepci, a tedy tím podporuje nerovnost žen. Maďarská ústava je příliš rigidní a homofobní, když definuje manželství jako svazek muže a ženy. Tím také dokazuje diskriminaci LGBT+ menšin.

V rozpravě před schválením zprávy a doporučení k zahájení procesu s Maďarskem, o které se již dopředu předpokládalo, že projde padaly také perly. Od jedné z německých socalistek jsme se například dozvěděli, že evropské ženy Orbána sledují. Hodnotami a pravidly se projevy jen hemžily. Co naplat, volby do Evropského parlamentu se nám kvapem blíží a je třeba se ukázat. Zároveň to lze považovat i za jistou tečku. Po dalších volbách už to v Evropském parlamentu nebude tak růžové a v novém složení by to neprošlo tak snadno.

Zároveň to dává i odpověď na zapeklitou otázku proč by neměl zodpovědný politik nikdy hlasovat pro něco podobného. I hodnoty jsou totiž něčím, co má každý člověk potažmo politická ideologie či strana, jiné. Za pár měsíců se bude měnit celé osazenstvo Evropského parlamentu a Evropské komise a s nimi se nepochybně změní i hodnoty parlamentu. Může se tak snadno stát, že se za reálné i fiktivní prohřešky se ocitnou státy, které dnes odsuzují Maďarsko pod podobným drobnohledem. Jen někoho kdo bude mít hodnoty jiné, než v Evropském parlamentu převládají dnes.      

      

Témata:  Evropský parlament Viktor Orbán Maďarsko Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy