Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté chtějí boj o Idlib. Nekompromisně odmítli dohodu Turecka a Ruska

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Extremistická skupina Hurás al-Dín, která působí v syrské provincii Idlib, odmítla turecko-ruskou dohodu, která požaduje stažení radikálních bojovníků z demilitarizované zóny v oblasti. Islamistické hnutí naopak vyzvalo povstalce, aby zahájili nové vojenské operace. Hurás al-Dín není hlavní radikální skupinou v Idlibu, nicméně její chování může zkomplikovat snahu o naplnění dohody, kterou nedávno oznámila Moskva a Ankara, napsala agentura Reuters.

Provincie Idlib na severozápadě Sýrie je poslední větší baštou oponentů syrské vlády. Oblast se nejspíš stane cílem ofenzivy syrských vládních jednotek a jejich ruských a íránských spojenců. OSN již varovala před možnou humanitární katastrofou v případě, že syrští vojáci zahájí svůj útok.

Ve městě Idlib, které kontrolují povstalci, nyní žijí tři miliony lidí. Bombardování syrské armády a jejích spojenců nicméně v posledních dnech ustalo a Rusko a Turecko v pondělí oznámily, že v oblasti bude vytvořena demilitarizovaná zóna oddělující bojující strany.

Nejmocnější islamistická skupina severozápadě Sýrie, Tahrír aš-Šám, která je blízká Al-Káidě, zatím dohodu nijak nekomentovala. Podle dohody musejí bojovníci opustit demilitarizovanou zónu do 15. října.

Aliance povstaleckých skupin podporovaných Tureckem již oznámila, že úsilí Ankary podporuje. Zároveň nicméně vyloučila odzbrojení nebo opuštění jimi obsazených území.

Skupina Hurás al-Dín vznikla letos z bojovníků, kteří se oddělili od hnutí Tahrír aš-Šám a fronty An-Nusra. Jejími členy jsou i radikálové ze zahraničí.

Demilitarizovaná zóna, na které se dohodly Turecko a Rusko, bude 15 až 20 kilometrů široká a měla by od sebe oddělit povstalecké a vládní bojovníky. Na dění v oblasti pak budou dohlížet turecké a ruské jednotky.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Turecko

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy