Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá koalice vyřešila aféru kolem Maassena, veřejnost naštval hned dvakrát

Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Berlín - Špičkám německé koalice se dnes podařilo vyřešit spor kolem končícího šéfa civilní kontrarozvědky Hanse-Georga Maassena, oznámil dnes spolkový ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) po večerním setkání šéfů koaličních stran v Berlíně. Aféra se týká sporného povýšení Maassena, který musí svou funkci opustit kvůli kontroverzním výrokům, ale nakonec měl být lépe placeným tajemníkem ministerstva vnitra.

Maassen bude zvláštním poradcem na ministerstvu vnitra a ve funkci šéfa oddělení bude mít na starosti evropské a mezinárodní záležitosti, sdělil Seehofer. Platové zařazení Maassena bude stejné jako dosud, citovala Seehofera agentura DPA.

Maassen musel v čele Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) skončit kvůli svým kontroverzním a nepodloženým výrokům o situaci v Chemnitzu (Saské Kamenici). Bouři na německé politické scéně vyvolal zejména zpochybňováním pravosti videa zachycujícího útoky na cizince.

Předseda koaliční Křesťanskosociální unie (CSU) a ministr vnitra Seehofer pak odvolaného Maassena povýšil do lépe placené funkce státního tajemníka na ministerstvu vnitra. Jeho řešení popudilo veřejnost i řadu politiků, zejména předsedkyni koaličních sociálních demokratů (SPD) Andreu Nahlesovou. Ta dopisem vyzvala Seehofera a předsedkyni třetí koaliční strany Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angelu Merkelovou k dnešní schůzce.

Nového prezidenta BfV bude Seehofer teprve hledat. Do té doby kontrarozvědku nadále povede Maassen.

Témata:  Horst Seehofer Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy