Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemětřesení v Indonésii zabilo na čtyři stovky lidí

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Páteční silná zemětřesení, jež postihla indonéský ostrov Sulawesi, a následná vlna cunami, si vyžádala životy 384 lidí. Oznámila to dnes indonéská agentura pro řešení katastrof. Původní bilance hovořila o několika desítkách mrtvých a stovkách zraněných. Dnes ráno je patrné, že otřesy, jež měly sílu od 6,1 do 7,5 stupně, a třímetrová vlna cunami napáchaly rozsáhlé materiální škody. Na břehu je vidět vyplavená lidská těla, mnoho domů je v troskách.

Podle serveru Jakartanews jsou nejpostiženější středisko ostrova Sulawesi, město Palu, a další město Donggala, jež jsou dohromady domovem asi 600.000 lidí. Do obou přijeli pomáhat vojáci a k pomoci se zmobilizovala také policie.

Podle agentury AP se bilance 384 mrtvých týká samotného Palu, odkud je hlášeno několik set raněných a tisíce zničených nebo poškozených staveb.

Indonéská agentura pro řešení katastrof oznámila, že zůstává neznámý osud "desítek až stovek" lidí, kteří byli v době úderu cunami na plážovém festivalu v Palu.

Mluvčí záchranářské agentury Sutopo Purwo Nugroho řekl, že spojení s postiženými místy je stále špatné a nefunguje tam elektřina, což komplikuje možnost získat přesnější informace o rozsahu škod. Mnoho rodin se podle něj pohřešuje.

Indonéská televize odvysílala záběry pořízené mobilním telefonem, jež zachycují úder přívalové vlny a prchající lidi.

Prezident Joko Widoddo slíbil rychlou pomoc a řekl, že povede humanitární operace na pomoc obětem ve městech Palu a Donggala.

Do Palu bylo posláno letadlo s polní nemocnicí a vojáky, ministr vnitra požádal města v okolí, aby poslala do postižených míst stany a další vybavení. Vyzval také místní správy, aby poskytly rýži. "Poletím do Palu, abych zajistil, že je místní vláda připravena," řekl ministr Tjahjo Kumolo.

Ministr pro sociální záležitosti Agus Gumiwang Kartasasmita řekl, že jeho úřad připravil 3000 balíčků se základními potravinami a dá k dispozici šest polních kuchyní, v nichž je možné denně připravit až 36.000 porcí jídla. Do pomoci se zapojí také 100 dobrovolníků z okolí.

Meteorologická služba ohlásila, že po hlavních úderech následovalo 55 následných otřesů o síle od 2,9 do 6,5 stupně. Její představitel vyzval občany, aby se drželi dál od poškozených budov.

Třímetrová vlna cunami zpustošila pobřeží a Palu je zavaleno troskami ze zřícených domů, těžce poškozená je také místní mešita, která je do půlky zalitá vodou, i nákupní centrum. Poškozena je i řídící věž letiště a přistávací dráha na letišti v Palu, i když Nugroho řekl, že část letadel může přistát.

Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. Série zemětřesení, která v červenci a srpnu zasáhla indonéský ostrov Lombok, si vyžádala téměř 500 mrtvých a více než 1300 zraněných. V roce 2004 zemětřesení a cunami zabily 226.000 lidí v 13 zemích, z toho více než 120.000 v Indonésii.

Témata:  Indonésie zemětřesení

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.