Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demilitarizované pásmo opouští první syrští radikálové

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ze zóny, která se má stát demilitarizovaným pásmem v syrské provincii Idlib, se začala stahovat jedna z tamních povstaleckých skupin. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) odcházejí bojovníci skupiny Fajlak aš-Šám, která je považovaná za jednu z nejsilnějších skupin působících na severu Sýrie. Na demilitarizovaném pásmu se dohodlo Rusko s Tureckem, tedy země, jež mají vliv na opačné tábory bojující v Sýrii. Rusko podporuje Damašek, Turecko některé z povstaleckých skupin.

Fajlak aš-Šám je podle šéfa SOHR Ramího Abdar Rahmána první ze skupin, která se rusko-tureckému ujednání podrobuje. Dohoda má pomoci odvrátit boje mezi syrskou armádou a radikály a povstalci v Idlibu. Syrská armáda ofenzivu připravuje mnoho týdnů.

Zástupci Fajlak aš-Šám zprávu SOHR o stažení zatím nepotvrdili. Rahmán řekl, že bojovníci odcházejí od dnešního rána "s těžkými zbraněmi včetně tanků a děl". SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu své informátory.

Demilitarizované pásmo má být široké 15 až 20 kilometrů a má od sebe oddělit území ovládané povstalci a radikály na jedné straně a vládními silami na straně druhé.

Zatím však není jasné, kolik skupin je ochotno z této zóny odejít. Největší skupinou, která v Idlibu působí, je radikální Haját Tahrír aš-šám (HTS), jež má blízko k Al-Káidě a podle některých zpráv má pod kontrolou až 60 procent provincie. Zbytek území je v rukou skupin převážně podporovaných Tureckem.

Ankara má zajistit, aby povstalci odevzdali těžké zbraně a z území vyčleněného jako demilitarizované odešli do poloviny října. V něm pak má působit turecká armáda a ruská vojenská policie.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy