Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrský uprchlík bydlel sedm měsíců na letišti. Skončil ve vazbě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Malajsijská policie odvedla Syřana Hasana Kuntara z mezinárodního letiště v Kuala Lumpuru, kde tento šestatřicetiletý Syřan žil od března. Oznámil to dnes ředitel malajsijského imigračního úřadu, který čeká, až policie ukončí výslech. Úřad pak rozhodne, zda bude Kuntar deportován. Kuntar je v cizině, aby se vyhnul vojenské službě v Sýrii. Podle informací serveru BBC se nyní snaží získat azyl v jiné zemi.

Kuntar prožil sedm měsíců v tranzitním prostoru na letišti, teď je v policejní vazbě. Až policie Kuntara propustí, hodlá imigrační úřad kontaktovat syrské velvyslanectví a dohodnout deportaci. Proč byl Syřan z letiště odveden právě nyní, není jasné.

Když v Sýrii v roce 2011 začala občanská válka, pracoval Kuntar v oblasti pojišťovnictví ve Spojených arabských emirátech (SAE). Protože nesplnil vojenskou povinnost, nemohl si tam prodloužit pas. Do Sýrie se bál vrátit ze strachu, že bude zatčen, takže zůstal nelegálně v SAE, kde byl ale roku 2016 zadržen.

Nový pas nakonec získal, ale byl deportován do Malajsie, což je jedna z mála zemí, která Syřanům umožňuje vstup bez víz. Kuntar dostal tříměsíční turistické vízum a po jeho vypršení se pokusil dostat se do Turecka, ale odmítli ho vpustit do letadla. Odcestoval do Kambodže, která ho však poslala zpět. Od té doby žil na letišti a živil se jídlem, které mu přenechával letištní personál.

Rodák ze syrské Suvajdy se pokoušel bez úspěchu získat azyl v Ekvádoru a Kambodži. Čile komunikoval na sociálních sítích, na nichž popisoval svůj život v právním vakuu. Naposledy na twitteru zveřejnil fotografie ze svého života. Podle BBC nyní usiluje o azyl v Kanadě, kde mu k tomu pomáhá skupina dobrovolníků.

Kuntarův osud připomíná film Stevena Spielberga Terminál s Tomem Hanksem v hlavní roli. Muž z východní Evropy v něm uvázne na newyorském letišti Johna F. Kennedyho, když přiletí těsně po vojenském převratu ve své zemi. S pasem neexistujícího státu nesmí vstoupit na území USA a čeká, až doma skončí občanská válka.

Témata:  Malajsie uprchlíci letiště

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy