reklama

Francouzský tým záchranářů informoval, že v sutinách hotelu v centru Sulawesi narazil - šest dní po zemětřesení - na známky života. Skupina používá senzory, které dokážou zaznamenat dech či srdeční činnost. Philippe Besson za tým Pompiers de l'urgence uvedl, že se zavalenou osobou pod betonovým blokem se nepodařilo navázat kontakt a senzory někdy způsobí planý poplach, například když detekují plyn. Francouzi dnes navíc neměli k dispozici těžkou techniku, s níž na místo dorazí v pátek ráno.

Indonéská policie oznámila, že v oblastech postižených otřesy půdy na ostrově Sulawesi bylo kvůli rabování zadrženo 92 lidí. Dotyční si z obchodů odnesli například motorový olej, pneumatiky, dlaždičky či zemědělské nářadí.

Humanitární pomoc do zasažených oblastí proudí jen pomalu a řada lidí začala v posledních dnech plenit obchody. Úřady uvedly, že lidé by si měli brát z obchodů jen potraviny a další nezbytné věci a že majitelé obchodů budou později odškodněni.

Zemětřesení o síle 7,5 stupně vyvolalo minulý týden v pátek vlnu cunami, která v některých lokalitách dosáhla šesti metrů a smetla pobřežní oblasti. Téměř všechny oběti pocházejí z města Palu, kde žije asi 380.000 lidí. Vážně zraněno bylo asi 2500 lidí, zemětřesení, cunami a záplava bahna zničily přes 70.000 domů.

Letiště v Palu, které zemětřesení rovněž poničilo, by mělo být v průběhu dneška zprovozněno pro civilní dopravu. Otevřeny byly také některé obchody a banky a v provozu už je v Palu také největší mobilní síť. Spojení s odlehlejšími oblastmi ale zatím navázáno nebylo a na mnoha místech stále nefunguje elektřina.

OSN odhaduje, že humanitární podporu potřebuje na 200.000 lidí a že na pomoc uvolňuje 15 milionů dolarů (přibližně 336 milionů Kč). Indonéské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že prioritou je v tuto chvíli letecká evakuace zraněných a dalších zasažených, zajištění dodávek pitné vody, generátorů a stanů či jiných forem provizorních přístřeší. Zapotřebí jsou také potraviny, palivo a lékařská pomoc.

Pomoc dosud nabídlo 18 zemí. Do země přiletěly vojenské letouny z Indie a Singapuru. Po dvou letadlech, které budou místo zásobovat a přepravovat raněné, přislíbily již zmíněný Singapur, Jižní Korea, Británie a Malajsie. Vojenské speciály chtějí vyslat dále Japonsko a Katar, které čekají na povolení. Dnes dorazila také první pomoc z Austrálie - letecká zásilka obsahuje oblečení, sady na přípravu jídla, celty a nářadí na budování nouzových přístřešků.