Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan považuje feministky za tajné agenty Západu

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Letošní další vítězství tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ve volbách hlavy státu souvisí i s rozmachem pravicového populismu ve světě. Domnívá se turecká právnička Hülya Gülbaharová, která se tento týden účastnila v Praze konference o lidských právech pořádané Knihovnou Václava Havla.

"Lídři tohoto typu dokážou velmi dobře využívat psychologii davu, lidé chtějí změnu, reformy a Erdogan jim slíbil, že vrátí staré dobré časy," řekla v rozhovoru s ČTK Gülbaharová. "Slibuje, že vytvoří nové Turecko a zároveň v lidech vyvolává pocit, že potřebují silného vůdce," dodala.

Turecká bojovnice za lidská práva ale taká uvedla, že volby v její zemi nejsou svobodné. "V každých volbách v Turecku dochází k falšování a manipulacím, stačí jen trochu změnit čísla," připomněla dvě těsná vítězství Erdogana. Letos v červnu vyhrál prezidentské volby v prvním kole s 52,6 procenta hlasů. V dubnu 2017 jen těsně schválili voliči v referendu reformu ústavy, která změnila systém v zemi na prezidentský, a Erdogan tak získal větší pravomocí.

Od pokusu části armády o převrat v létě 2016 panuje v Turecku atmosféra strachu. "Bojí se i soudci, většinu z nich dosadila vládní strana AKP, ale i její přívrženci mají strach," vysvětlila Gülbaharová, proč od pokusu o puč skončilo v Turecku za mřížemi na 50.000 lidí. Vláda před dvěma lety zahájila rozsáhlé čistky ve státní správě, o práci tak přišlo na 180.000 lidí, včetně soudců, prokurátorů, policistů či učitelů.

Turecký režim dlouhodobě pronásleduje, i jen domnělé, příznivce duchovního Fethullaha Gülena, který žije ve Spojených státech a jehož Erdogan viní ze snahy svrhnout jeho vládu. "Za agenty Západu označuje režim i feministky nebo ty, kteří třeba napíšou, že posílil dolar," uvedla Gülbaharová, která je členkou feministického hnutí.

"Erdoganova vláda označuje totiž současné problémy turecké ekonomiky za hru západních sil, v čele s USA, a nikdo nesmí říkat, že krize má kořeny uvnitř Turecka," popsala Gülbaharová rétoriku, kterou používá například i autoritářská vláda ve Venezuele.

Na otázku, proč turecký režim posílá do vězení opoziční poslance i novináře, včetně zahraničních, a zavírá si tak dveře do Evropské unie, turecká právnička uvedla, že Erdogan nejspíš do EU ani nechce. "Nevyhovovalo by mu totiž to, co s sebou EU přináší, svobodu slova a demokracii," dodala.

Podle Gülbaharové existují v turecké společnosti tři protipóly: náboženský (sunnité a alevité), národnostní (Turci a Kurdové) a genderový (ženy a muži). "Tyto skupiny nemají mezi sebou problém, dokud je vládní politika nezačne ukazovat jako nepřátele," domnívá se osmapadesátiletá právnička.

"Turecká společnost není rozdělená, dokud v ní politici nerozdmýchají rozpory," uvedla bojovnice za lidská práva. Jako příklad uvedla feministické hnutí, které v průzkumu v roce 2015 podpořilo 86 procent tureckých žen. Erdogan a představitelé jeho vlády ale vytváří v zemi konzervativní islamistické prostředí a svými výroky, jimiž zpochybňují rovnost mezi ženami a muži, přispívají k růstu násilí na ženách.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy