Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron ocenil Merkelovou za rozhodnutí skončit v CDU

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyjádřil německé kancléřce Angele Merkelové přátelství a obdiv. Reagoval tak na dnes oznámený krok čtyřiašedesátileté političky, která se rozhodla skončit v čele své Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Informovala o tom agentura Reuters. Kancléřkou chce Merkelová zůstat do konce volebního období v roce 2021, a poté už nebude kandidovat ani do Spolkového sněmu, ani na žádnou další politickou funkci.

"Musela čelit mnoha výzvám, migrační krizi stejně jako finanční krizi, nikdy nezapomněla na hodnoty, na kterých stojí Evropa, a vedla a vede svou zemi s velkou odvahou," řekl Macron na tiskové konferenci s etiopským premiérem.

Merkelová vede CDU již od roku 2000. O tom, že v prosinci nebude znovu kandidovat, se podle svých slov rozhodla už před letními parlamentními prázdninami, tedy v době kolem vrcholícího sporu o migraci mezi CDU a bavorskou sesterskou stranou CSU.

Témata:  Angela Merkelová Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy