Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude druhé referendum o brexitu? Do věci se vložilo 50 vlivných podnikatelů

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Více než padesát představitelů britské podnikatelské sféry podepsalo otevřený dopis, který vládu vyzývá, aby vypsala druhé referendum o odchodu Británie z Evropské unie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informovala televizní stanice Sky News. Dopis by se podle ní měl objevit v neděli na stránkách listu The Sunday Times.

Mezi signatáři jsou podle Sky News mimo jiné James Daunt, ředitel společnosti Waterstones, která provozuje řetězec knihkupectví v Británii a některých dalších zemích EU, Justin King, bývalý šéf společnosti provozující supermarkety Sainsbury's, která je ve svém oboru druhá největší v Británii, či sir Mike Rake, bývalý předseda představenstva telekomunikační společnosti BT Group.

Dopis podle Sky News podepsali především zakladatelé, ředitelé a další vysoce postavení představitelé soukromých podniků, neboť představitelé podniků s podílem státu se zdráhají veřejně prezentovat své politické názory.

Otevřený dopis podle Sky News varuje, že současné návrhy řešení brexitu, o kterých Londýn s Bruselem jedná, nezajistí bezproblémový obchod po 29. březnu příštího roku, kdy by měla Británie evropský blok opustit.

Padesátka vysoce postavených podnikatelů proto vyzývá, aby o vyjednaných podmínkách brexitu nechala britská vláda rozhodnout všechny britské občany. Dokument by měl podle Sky News odstartovat novou kampaň za druhé referendum s názvem Byznys pro lidové hlasování.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.