reklama

Merkelová během své řeči odsoudila "národní nafoukanost a vojenskou aroganci", které vedly "k nesmyslnému krveprolití" během dvou světových válek.

Jak poznamenala agentura AP, během svého vystoupení na fóru kancléřka vyslovila i zjevnou narážku na politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, který prosazuje svůj protekcionistický program Amerika na prvním místě a je skeptický vůči mnohostranné spolupráci. Uvedla, že "nedostatek komunikace a neochota dělat kompromisy" mohou mít smrtící následky.

Třídenní mírovou konferenci zahájil francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten mimo jiné prohlásil, že světová stabilita je nyní ohrožena nacionalismem, rasismem, antisemitismem a extremismem a rovněž i ekonomickými problémy a potížemi souvisejícími s životním prostředím a migrací.

Setkání 84 světových vůdců během oslav 100. výročí konce první světové války Macron označil "za historický okamžik". Fórum by se podle představ Paříže mělo opakovat každý rok jako výraz "obnoveného, reformovaného multilateralismu".