Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seehofer potvrdil, že odejde z vedení CSU

Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Předseda bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer podle agentury DPA dnes v Mnichově spolustraníkům řekl, že skončí v čele strany. Potvrdil tak informace týdeníku Die Zeit, který o očekávaném kroku informoval už ve středu. Nového šéfa si strana, která je součástí celoněmecké koalice se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) a sociální demokracií (SPD), zvolí začátkem příštího roku na mimořádném sjezdu. Stane se jím zřejmě bavorský premiér Markus Söder.

Jestli se devětašedesátiletý Seehofer rozhodne skončit také ve funkci ministra vnitra, zatím není zřejmé. Dosud se s tím ale nepočítalo. Pokud se toto očekávání potvrdí, učiní Seehofer prakticky stejný krok jako o pět let mladší Angela Merkelová, která končí jako šéfka CDU, ale zůstává kancléřkou.

Také důvody obou politiků jsou velmi podobné. Konzervativní unie CDU/CSU loni propadla ve spolkových volbách, když se ziskem 32,9 procenta hlasů dosáhla nejhoršího výsledku od roku 1949. Seehofer se kvůli tomu musel letos na jaře vzdát funkce bavorského premiéra.

Ještě více dlouhodobému kritikovi migrační politiky německé kancléřky přitížil výsledek CSU v říjnových zemských volbách v Bavorsku, tedy jediné ze 16 spolkových zemí, kde tato strana působí. Dlouhodobě nejsilnější bavorská strana v nich obdržela 37,2 procenta hlasů, což je nejméně za téměř 70 let. Ze stavu CSU přitom právě Seehofera, který stranu vede od roku 2008, vinily dvě třetiny Bavorů. Proto se o odchodu muže, který letos výrazně přispěl i k dvojici krizí ve velké koalici CDU/CSU a SPD, v posledních týdnech mluvilo stále častěji.

Podle německých médií mu rozhodování ulehčila i Merkelová. Za žádnou cenu totiž nechtěl skončit před ní a zároveň krok šéfky CDU, která stranu vedla 18 let, ukázal, jak podobné rozhodnutí může stranu oživit, čímž se znovu vystupňoval tlak na něj samotného.

Témata:  Horst Seehofer Německo Christlich-Soziale Union in Bayern (CSU)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy