Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulvár kritizuje Mayovou a brexitovou dohodu: Brexshit, chaos, marasmus

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Britský tisk se v dnešních komentářích k připravenému návrhu dohody o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie shoduje v názoru, že budoucnost ujednání i osud samotné britské premiérky Theresy Mayové jsou nejisté. Deníky uvádějí, že podoba brexitové dohody, na které se britští vyjednávači shodli se svými protějšky z Evropské unie, rozděluje politiky i veřejnost.

"Brexitový plán Mayové: rozdělený kabinet, rozdělená strana a rozdělený národ," uvedl v dnešním vydání deník The Guardian text dohody, jehož návrh britská vláda ve středu podpořila a který vzápětí Evropská komise zveřejnila. "Jedenáct členů kabinetu se vyslovilo proti dohodě, ale premiérka tvrdí, že to je to nejlepší pro Británii," napsal deník.

"Mayová poté, co byla obviněna, že brexitovou dohodu donutila kabinet přijmout, čelí zuřivému odporu," napsal deník The Daily Telegraph. Ten si v titulku vypůjčil premiérčina slova o tom, že Britové se budou muset vypořádat s komplikacemi.

Let me say to our British friends: as much as I am sad to see you leave, I will do everything to make this farewell the least painful possible, both for you and for us. #Brexit

— Donald Tusk (@eucopresident) 15. listopadu 2018

Bulvární list The Sun na titulní straně poznamenal, že kabinet ministerské předsedkyně je zmítán chaosem. K popsání dohody použil místo termínu brexit slovo brexshit, čímž označil situaci jako průser. Vedle titulní stránky se The Sun dohodě věnuje na dalších šesti stranách.

"Británie se v uplynulé noci ocitla v marasmu, neboť hrozilo, že dohoda o měkkém brexitu Theresy Mayové její vládu zničí," napsal The Sun. "Když nakonec po pětihodinovém rokování získala podporu rozpolceného kabinetu, dohodu ocenila jako takovou, která je v národním zájmu," dodal list.

Deník Daily Mail na úvodní straně čtenáře informuje, že Mayová po brutální pětihodinové kabinetní bitvě podporu dohody získala, ale rebelové v její Konzervativní straně hrozí v nadcházejících dnech pučem.

Britský prounijní týdeník The New European vyšel s titulní stránkou s koláží, kde stoupající voda dosahuje Mayové pod nos.

Témata:  Brexit EU Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy