Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová se chystá na Brusel. Následujících sedm dní bude pro brexit klíčových

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Následující týden bude pro budoucnost Británie klíčový, řekla dnes v rozhovoru s televizí Sky News britská premiérka Theresa Mayová. Londýn podle ní nepodepíše část brexitové smlouvy věnované výstupu z unie, dokud se s EU nedohodne na budoucích vztazích. O těch se chystá Mayová jednat příští týden v Bruselu. Britská premiérka také uvedla, že podle jejích informací jí v tuto chvíli nehrozí hlasování o vyslovení nedůvěry jako lídryni strany.

Opoziční labouristé návrh brexitové smlouvy v parlamentu nepodpoří, řekl dnes jejich šéf Jeremy Corbyn. Podpora dohody vyjednané Mayovou by byla od parlamentu nezodpovědná, uvedla skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Mayová bude nadcházející týden jednat v Bruselu - mimo jiné s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem - o vztazích mezi Británií a EU po brexitu. Londýn neodsouhlasí již zveřejněný návrh brexitové smlouvy, dokud se s Bruselem nedohodne na budoucích vztazích, řekla Mayová. "Těchto nadcházejících sedm dní bude klíčových, budou o budoucnosti této země," uvedla.

Jestliže posléze návrh neprojde parlamentem, vláda navrhne další postup, řekla britská premiérka. Šéf labouristů Corbyn si myslí, že v takovém případě by měla vláda vyjednat novou podobu brexitové smlouvy.

Mayová v rozhovoru také uvedla, že podle jejích informací nemají její odpůrci z řad konzervativních poslanců dostatek podpisů potřebných pro vyvolání hlasování o důvěře jako lídrovi strany. Pokud by taková nedůvěra byla vyslovena, musela by Mayová skončit i jako premiérka. K uspořádání hlasování konzervativních poslanců je zapotřebí, aby o to požádalo nejméně 48 z nich (tedy 15 procent). Změna lídra by podle Mayové nicméně zpozdila vyjednávání i samotný brexit.

Předák opozičních labouristů Corbyn předtím ve stejné televizní stanici řekl, že jeho strana dohodu vyjednanou Mayovou nepodpoří. Zastavení brexitu není podle něj nakloněn dostatečný počet poslanců. Druhé referendum o brexitu chápe jako možnost do budoucna.

Podle Sturgeonové nejsou vůbec jasné vztahy mezi EU a Británií pro brexitu, a proto by od parlamentu bylo nezodpovědné, kdyby návrh podpořil.

Témata:  Brexit Velká Británie EU Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.