Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda dobyla poslední baštu IS na jihu Sýrie

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Jednotky syrského prezidenta Bašára Asada dnes dobyly poslední oblast, kterou kontrolovali radikálové z teroristické organizace Islámský stát na jihu Sýrie. Několikatýdenní boje si na obou stranách vyžádaly oběti na životech. S odvoláním na syrská státní média o tom informovala agentura AP.

Syrská ústřední vojenská média uvádějí, že syrské armádě se dnes podařilo dobýt kopcovitou oblast Tulúl as-Safá, která byla poslední baštou IS na jihu Sýrie. Nyní syrští vojáci na místě odklízejí výbušniny, které po sobě radikálové zanechali. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Británii a konflikt dlouhodobě monitoruje, uvedla, že vládní vojska se zmocnila oblasti Tulúl as-Safá již v sobotu. Podle SOHR dala armáda možnost radikálům odejít do nedaleké provincie Homs. Ti, kteří odmítli odejít, byli zabiti v boji.

Asadova vojska v uplynulých letech s pomocí spojenců Ruska a Íránu dobyla zpět značnou část syrského území. Islámský stát mezitím přišel o téměř veškeré území, které v Sýrii a Iráku kontroloval. Skupina je ale nadále aktivní a páchá krvavé útoky.

Do oblasti Tulul as-Safá se většina radikálů z IS dostala na jaře na základě dohody o evakuaci oblastí na jihu Damašku a palestinského tábora Jarmúk, uvedli podle AP občanští aktivisté.

Islámský stát letos v červenci v syrském městě Suvajdá a nedalekých vesnicích zabil nejméně 216 lidí. Šlo o nekrvavější útoky IS v Sýrii. Dalších asi 30 žen a dětí radikálové tehdy unesli. Pět z nich zemřelo v zajetí, další byly propuštěny výměnou za zajatce či v důsledku postupující ofenzivy syrské armády.

Témata:  Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.