reklama

"V současné době nelze vyhošťovat do žádného regionu v Sýrii, to platí i pro zločince," řekl Seehofer.

Před několika dny byla zveřejněna zpráva německého ministerstva zahraničí, podle které by Syřané v případě vyhoštění do vlasti mohli čelit represím a násilí. Dlouhodobá a spolehlivá ochrana nemůže být deportovaným zajištěna v žádném ze syrským regionů, stojí ve zprávě.

Rozhovor Seehofer poskytl před jednáním ministrů vnitra jednotlivých spolkových zemí, které mají deportace na starosti. Třídenní konference se uskuteční příští týden v Magdeburku a radit by se na ní měli ministři mimo jiné právě o prodloužení zákazu deportací do Sýrie, který vyprší na konci tohoto roku.

Některé spolkové země, jimž vládne konzervativní unie CDU/CSU, požadují, aby se ze zákazu deportací vyjmuli Syřané, kteří byli v Německu odsouzeni za trestný čin. Sociální demokracie, která s CDU/CSU tvoří spolkovou vládu, ale i opoziční strany, jakékoli výjimky ze zákazu vyhošťování odmítají.

Do Německa od počátku války v roce 2011 přišly statisíce Syřanů, většina z nich v roce 2015, kdy do země putovali po takzvané balkánské stezce přes Turecko, Řecko, balkánské země a Rakousko.

Německý statistický úřad dnes zveřejnil údaje o celkovém počtu lidí "hledajících ochranu" v Německu. Pod tímto pojmem se rozumí žadatelé o azyl, uprchlíci, kterým byl azyl v nějaké podobě přiznán, i ti migranti, kterým nárok na azyl přiznán nebyl, kteří se ale mohou po určitou dobu zdržovat na území Německa. Takových lidí bylo podle statistiků v Německu na konci loňského roku 1,7 milionu. Ve srovnání s koncem roku 2016 je to o pět procent více.