Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát se přihlásil k tragickému výbuchu v mešitě

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Teroristická organizace Islámský stát (IS) se přihlásila k odpovědnosti za páteční výbuch v mešitě ve východoafghánské provincii Chóst, při kterém zahynuly desítky lidí. Informovala o tom dnes zpravodajská agentura Amaq, kterou islamisté podle expertů využívají jako oficiální mediální prostředek.

K výbuchu došlo v mešitě, která se nachází uvnitř afghánské vojenské základny v provincii Chóst.

"Zhruba 50 příslušníků afghánské armády bylo zabito a 110 zraněno, když se v pátek mučedník vyhodil do povětří," uvedla agentura Amaq. Agentura Reuters v pátek s odvoláním na zdroje z bezpečnostních složek informovala o minimálně 26 mrtvých a 50 zraněných.

Provincie Chóst, která leží západně od pákistánské hranice, se stala v minulosti několikrát terčem útoků radikálů z islamistického hnutí Tálibán. Oblast je současně považována za baštu sítě Hakkání, která je na Tálibán napojena. Afghánské bezpečnostní síly bývají terčem útoků i ze strany Islámského státu.

Témata:  Afghanistán Islámský stát

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.